Skip to content
3.11.2019

Syväjohtaminen yhdisti reserviläisiä Hollannissa

Kuusi suomalaista nuorta reserviläistä kouluttautui ja verkostoitui kansainvälisen reservin aliupseerien kattojärjestö CISOR:n ensimmäisessä nuorten aliupseerien symposiumissa Oirschotin varuskunnassa Hollannissa 9.–12. lokakuuta.


Symposiumi oli monipuolinen ja piti kansainvälisten verkostojen rakentamisen lisäksi sisällään paljon käytännön harjoituksia. Kurssin ensimmäinen johtamisoppitunti tutustutti oppilaat hollantilaisen sotilasjohtamisen perustaan. Oppilaat jaettiin pareihin ja heidät laitettiin vertaamaan omaa johtamiskoulutustaan isäntien esittämään malliin. Suurimmalla osalla maista johtamistapa vastasi hollantilaista, mutta kulttuurilliset erot muovasivat käsitystä käsitteistä ja niiden soveltamisesta toimintaan käytännössä. Isäntien ja eri osallistujamaiden edustajien käsitykset tuntuivat kuitenkin pääosin samoilta kuin Suomessa käytössä oleva syväjohtamisen malli.

Aikapaine testasi organisointikykyä

Symposiumin sisältämissä harjoituksissa edettiin teoriasta käytäntöön. Johtamisharjoitteista yksi mielekkäimmistä oli sillanrakentaminen tilapäistarvikkein. Haastetta harjoitukseen tuotiin tehtävänannossa, joka määritti reitin kulun osallistujatiimeille sekä materiaalille, joille molemmille tuli mahdollistaa kulku radan läpi. Lisäpainetta tuotettiin asettamalla määräaika.

Toinen ylitystehtävistä olikin asetettu tarkoituksella ylitsepääsemättömän vaikeaksi aikapaineen keinoin. Kouluttajan kertoman mukaan kukaan ei ollut suorittanut tehtävää annetussa aikamääreessä ja harjoitteen tarkoitus olikin valmistelujen lisäksi mitata myös johtamiskäyttäytymistä niin painostus- kuin epäonnistumistilanteissakin. Molemmilla ryhmillä tehtävästä suoriuduttiin vallitsevissa olosuhteissa hyvin. Harjoituksen jälkeen käytyjen keskustelujen myötä pystyttiin havainnoimaan ja löytämään lisää yhteneviä näkemyksiä hyvästä johtamiskäyttäytymisestä sekä tekemään huomioita omakohtaista johtamiskehitystä varten.

Asevelvollisuus herätti kiinnostusta

Symposiumi teki myös tunnetuksi suomalaista asevelvollisuutta, joka on kansainvälisesti harvinainen ratkaisu. Symposiumissa se, että Suomesta oli näinkin suuri tiimi vapaaehtoisesti mukana osallistumassa kansainväliseen toimintaan tavoitteena verkostoitua ja kehittää itseään omalla ajalla ja osittain omalla kustannuksella, herätti niin ikään suurta kiinnostusta ja ihailua.

Reserviläisliitto tuki Suomen-delegaation osallistumista symposiumiin kattamalla näiden osallistumismaksut.

Teksti: Markku Palovainio
Kuvat: Martin-Éric Racine

Symposiumin Suomen-delegaatio
Markku Palovainio
Sami Pollari
Katri Lemmetty
Harri Heinonen
Maija Metsola
Vertti Niemi

Alla kuvakavalkadia symposiumista