Skip to content
3.11.2023

Suomi johtamaan kansainvälisiä reservin aliupseereita

Reserviläisliitto aloittaa kansainvälisen reservin aliupseerien kattojärjestö Confédération Interalliée des Sous-Officiers de Réserve (CISOR) puheenjohtajuuden lokakuussa 2024. Puheenjohtajuus kestää vuoteen 2026 asti. CISOR:ssa on mukana 14 jäsenmaata, joista lähes kaikki on Naton jäsenmaita. Järjestö viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlaa.

Suomen puheenjohtajuus hyväksyttiin lokakuun viimeisenä viikonloppuna Saksan Appenissa pidetyssä kokouksessa. Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen on ollut mukana CISOR:n toiminnassa ensimmäisen kerran jo vuonna 2007. Suomen puheenjohtajuuskaudella hän toimii järjestön puheenjohtajana. Hän on CISOR:n pitkässä historiassa kaikkien aikojen ensimmäinen naispuheenjohtaja.

Tämä on Suomelle hieno ele ja mahdollisuus muilta CISOR:n jäsenmailta päästä tuoreena Nato-maana johtamaan kansainvälistä järjestöä. Tämän vuoden helmikuussa tuli ensimmäisen kerran esille mahdollisuus Suomen puheenjohtajuudesta. Käynnistimmekin välittömästi valmistelutyön Suomen päässä. CISOR tarjoaa tärkeitä toiminnan väyliä suomalaisille reserviläisille kansainvälisellä kentällä.

Suomen puheenjohtajuudesta keskusteltiin ja neuvoteltiin etukäteen yhdessä sekä Puolustusvoimien että Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) kanssa. Molemmat tahot suhtautuivat asiaan positiivisesti ja antoivat puheenjohtajuudelle hyväksyntänsä. Puheenjohtajuuden myötä suomalaisille reserviläisille pyritään tarjoamaan uusia mahdollisuuksia toimia kansainvälisessä yhteisössä, verkostoitua, oppia muilta sekä ennen kaikkea viedä oppia Suomesta maailmalle.

Suomen reserviläisarmeijaa ja suomalaisten maanpuolustustahtoa arvostetaan todella paljon CISOR:n piirissä. Meidän hyvistä reserviläiskäytänteistä ja -toimintatavoista halutaan ottaa oppia. Me olemme varautuneet aina pahimman varalle. Voimme suomalaisina olla nyt todella ylpeitä puolustusjärjestelmästämme, joka on yksi Euroopan parhaimmista, jatkaa Nenonen.

CISOR:ssa on 14 jäsenmaata, joita ovat Suomi, Viro, Tanska, Puola, Saksa, Hollanti, Belgia, Ranska, Espanja, Slovenia, Sveitsi, Itävalta, Englanti ja Kanada. CISOR järjestää joka toinen vuosi ison kansainvälisen sotilasmoniottelukilpailun. Lisäksi järjestön puitteissa järjestetään nuorten aliupseerien johtamiskursseja. Suomen puheenjohtajuuskaudella pyrkimyksenä on erityisesti kehittää verkossa tapahtumaa oppimista ja CISOR:n omaa verkkokoulutusalustaa. CISOR:n hallitus pitää kokouksia säännöllisesti useamman kerran vuodessa, ja järjestön luottamushenkilöt ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa.

Reserviläisliiton ensi vuoden yksi toiminnan pääpainopisteistä on kansainvälinen toiminta ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Kansainvälisen toiminnan muita muotoja ovat Kalottitapaamiset ja Viron kanssa tehtävä kahdenvälinen yhteistyö. Reserviläisliitto elää tällä hetkellä historiallista jäsenkasvun aikaa, kun toista vuotta peräkkäin uusia jäseniä liittyy poikkeuksellisen paljon. Viime vuonna uusia jäseniä tuli yhteensä 10 000. Liiton alaisuudessa toimii 18 maakunnallista reserviläispiiriä ja 324 paikallisyhdistystä. Henkilöjäseniä on kaikkiaan 47 000.