Skip to content
8.9.2020

Rajajoukkojen korkeatasoinen varusmieskoulutus

Otimme selvää, minkälaista varusmieskoulutusta Rajavartiolaitos tarjoaa. Raja- ja merivartiokoulun toimistoupseeri, majuri Jani Miettinen avaa koulutuksen taustoja ja sitä, kuinka rajajoukkoihin voi hakea.

Rajavartiolaitoksen varusmieskoulutuksen päämääränä on kouluttaa henkilöstöä, joukkoja ja joukkojen osia rajajoukkoihin. Koulutus toteutetaan tällä hetkellä kolmessa yksikössä. Lapin rajavartioston rajajääkärikomppania Ivalossa ja Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppania Onttolassa kouluttavat varusmiehistä tiedustelijoita sodanajan tehtäviin Rajavartiolaitoksen reserviksi. Raja- ja merivartiokoulun erikoisrajajääkärikomppania Imatralla kouluttaa henkilöstöä vaativiin erikoisjoukkojen tiedustelu-, taistelu- ja tukitehtäviin.

Erikoisrajajääkärikomppaniaan Raja- ja merivartiokoululle hakeudututtaan erillisen pääsykokeen kautta. Rajajääkärikomppaniaan Lapin rajavartiostoon tai Pohjois-Karjalan rajavartiostoon määrätään palvelukseen normaalisti kutsuntojen kautta. Pohjois-Karjalan vartiostoon voivat hakeutua myös naiset suorittamaan naisten vapaaehtoista asepalvelusta, kertoo Raja- ja merivartiokoulun toimistoupseeri, majuri Jani Miettinen.

Rajan varusmieskoulutuksen yksi erityispiirre on, että kaikille varusmiehille koulutetaan myös poikkeusolojen rajaturvallisuustehtävien perusteet. Näin rajajoukkojen asevelvollisille luodaan valmiudet toimia rajavartiomiesten toiminnan tukena poikkeusolojen tehtävissä.

Vaativa, mutta antoisa koulutus

Rajajoukkojen toiminta ja tehtävät edellyttävät taistelijoilta vahvaa fyysistä sekä henkistä toimintakykyä. Toimintakykyä kehitetään kokonaisvaltaisesti ja tavoitteellisesti koko palvelusajan hyödyntäen Puolustusvoimien luomaa uutta taistelijan mieli ja keho -toimintakykyohjelmaa. Päämääränä on toimintakykyinen taistelija, jolla on reserviin siirtyessään tarvittava osaaminen sodan ajan tehtävänsä edellyttämän fyysisen toimintakykytason säilyttämiseen.

Vaativa varusmieskoulutus edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, eikä koulutusta haittaavia terveydellisiä esteitä saa olla. Sissi- ja tiedustelukoulutuksen erityispiirre on toiminta pienissä osastoissa laajoillakin alueilla, joten metsässä olemista ei kannata pelätä, avaa koulutusta majuri Miettinen.

Viimeisimmät palautekyselyjen tulokset osoittavat, että Rajavartiolaitoksen varusmieskoulutus on laadukasta, koulutettavat ovat sitoutuneet tehtäviinsä ja heidän kokemuksensa palveluksesta varusmiehenä Rajalla on erittäin positiivinen. Entä onko tämä varusmieskoulutus eduksi, jos vasta myöhemmin elämässään hakeutuu Rajavartiolaitokselle töihin?

Eduksi siinä mielessä, että varusmiespalveluksen aikana näkee jo hieman Rajavartiolaitoksen toimintaa. Suoraan mitään lisäpisteitä ei esimerkiksi rajavartijan peruskurssille hakeutumiseen liittyen kuitenkaan saa, joten siinä mielessä on samalla viivalla kuin Puolustusvoimissa varusmiehenä palvellut henkilö.

Reserviläisliitossa on tällä hetkellä 169 henkilöjäsentä, jotka ovat ilmoittaneet sotilasarvokseen rajajääkärin.