Lajiesittelyssä ilma-aseet
Ilma-aseet ovat tarkkuusammunnan lisäksi hyvä tapa opetella ammuntaa ja kehittää omia ampumataitojaan mahdollisimman turvallisesti. Ilma-aseita ovat ilmakivääri ja -pistooli. Näiden lisäksi ilma-asevuoroilla saatetaan myös ampua laserpistoolilla.
Ilma-aseilla ampuessa tulee käyttää suojalaseja ja lisäksi suositellaan myös kuulosuojaimien tai korvatulppien käyttöä. Ilma-aseisiin voi ostaa samanlaista optiikkaa kuin tavallisiin tuliaseisiin, kuten esimerkiksi tähtäimiä. Mikäli ei ole omaa asetta, niin reserviläisyhdistyksillä on käytössään myös laina-aseita, ja pientä korvausta vastaan voi ostaa omat panokset.
Osalla reserviläisyhdistyksistä on säännöllisiä ilma-aseiden harjoitusvuoroja ja kilpailuja. Esimerkiksi Toijalan Seudun Reserviläiset käynnisti perinteisen ilma-aseiden puulaakiammunnan loppuvuodesta 2022. Kilpailumuotona oli kasa-ammunta. Kasa-ammunnalla tarkoitetaan sitä, että yritetään määrätyiltä matkoilta ampuen saada laukaukset osumaan mahdollisimman lähelle toisiaan. Eli mitä pienemmässä kasassa laukaukset ovat, sitä parempi on tulos.
Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Virpi Rantala kuvailee, että ilma-aseammunta on ollut todella suosittua, kun ammunnat on käynnistetty uudelleen pitkän tauon jälkeen. Hän myös itse harrastaa aktiivisesti ilma-aseammuntaa.
– Onnistuneista järjestelyistä ja kiinnostuksesta ilma-aseita kohtaan kertoo se, että seuraaviin puulaakikilpailuihin ilmoittauduttiin jo palkintojenjakotilaisuudessa kahvinjuonnin lomassa. Ilma-aseet on helppo ja oiva tapa harjoittaa ammuntaa.
Ilma-aseiden koulutus- ja harjoittelumahdollisuuksista saa tietoa mm. Reserviläisliiton tapahtumakalenterista, jonne pääsee klikkaamalla tätä linkkiä. Laittamalla hakukenttään ilma-ase, näet lajin harrastusmahdollisuudet koko Suomen alueella. Tarvittaessa voit valita oman piirisi, jolloin kalenteri poistaa muiden piirien tapahtumat näkyvistä. Tapahtumakalenterissa on osa ilma-aseiden harrastusmahdollisuuksista. Voit myös olla suoraan yhteydessä oman yhdistyksesi hallituksen jäseniin ja tiedustella paikallisista ammunnan koulutus- ja harjoitusmahdollisuuksista. Tietoa on myös sähköisissä jäsentiedotteissa, piirilehdissä ja Facebookissa.