Skip to content
25.5.2023

Lajiesittelyssä airsoft

Airsoft-peliä rakennetulla alueella SäRes-Centerissä.

Airsoft on joukkuepeli, jossa osapuolet kilpailevat siitä, kuka voittaa replika-aseilla käytävän taistelun. Laji on lähtöisin Japanista, josta se on rantautunut Suomeen 1980-luvun lopulla. Vuosikymmenten kuluessa airsoftista on kasvanut Suomessa niin nuorten kuin aikuisten suosima harrastus. Airsoftia pelataan useimmiten viikonloppuisin järjestettävissä muutaman tunnin mittaisissa peleissä.

Airsoft-aseet ovat matalatehoisia ilma-aseita, jotka muistuttavat ulkonäöltään ja mitoiltaan tuliaseita. Biomuovista valmistettavat kuulat ladataan aseiden lippaisiin, ja liipaisinta painettaessa kuula saatetaan matkaan piippuun johdetulla paineella. Paine saadaan aikaan ponnekaasun tai mäntäkoneiston avulla. Aseen mäntäkoneisto viritetään asemallista riippuen joko sähkömoottorilla tai lihasvoimalla. Airsoft-kuulat kantavat asemallista riippuen noin 30–90 metriä.

Airsoft-pelissä on tyypillisesti kaksi osapuolta, jotka pyrkivät osumaan kuulilla vastustajiin, jolloin osuman saanut pelaaja putoaa pelistä pois ja siirtyy taukoalueelle. Vaikka airsoft on urheilua, se ei ole pääsääntöisesti tuloskeskeinen, vaan sen sijaan hyviä elämyksiä tavoitteleva laji. Tästä syystä airsoftia voi pelata lukemattomilla erilaisilla sääntövariaatioilla. Paikallisyhdistysten säännöllisessä viikkotoiminnassa pelataan tyypillisesti yksinkertaista peruspelimuotoa, lipunryöstöä tai puolustushyökkäyspeliä.

Säännöllisten viikkopelien lisäksi Suomessa ja ulkomailla järjestetään erillisiä erikoistapahtumia, joita kutsutaan skenaariopeleiksi. Skenaariot on rakennettu useimmiten jonkinlaisen taustajuonen ympärille, joiden teemoina voivat toimia kuvitteelliset tai historialliset konfliktit. Skenaariopelit kestävät yleensä 1–4 vuorokautta. Skenaarioissa sääntöjä ja tehtävien haastavuutta voidaan kasvattaa pidemmän peliajan ansiosta, jolloin peli sisältää paljon myös pitkäjänteistä tiedustelua, suunnistamista ja metsässä selviytymistä osana omaa ryhmää, joukkuetta tai komppaniaa.

Sakari Vyyryläinen on aktiivinen airsoft-harrastaja. Vyyryläisen mukaan airsoftia voisi strategisuutensa ja toiminnallisuutensa vuoksi kutsua eräänlaiseksi elämysurheiluksi.

Airsoft-taistelupelissä voi kerrata hauskapidon ohessa monia sotilaan perustaitoja. Pelissä pääsee haastamaan itsensä ja vastapuolella olevat pelitoverit. Strategian suunnittelun ja hiljaisen hiippailun jälkeen vastustajan yllättäminen on jännittävä ja onnistumisen kokemuksia tuottava elämys, Vyyryläinen sanoo.

Airsoft-peleihin voi mennä mukaan matalalla kynnyksellä ilman aiempaa lajin tuntemusta ja lajiin tutustuville on usein tarjolla myös lainavarusteita. Tärkein varuste pelissä on airsoft- tai sotilaskäyttöön tarkoitetut silmäsuojaimet. Lisäksi välttämättömiä ovat jonkinlainen airsoft-ase sekä kuulat, joita kuluu muutaman tunnin kestoisessa pelissä yleensä joitain satoja kappaleita.

Lisätietoa airsoftin harrastusmahdollisuuksista on saatavilla laajasti netistä. Lajin pariin voi tutustua matalalla kynnyksellä esimerkiksi Valkeakoskelta löytyvässä SäRes-Centerissä, joka on Sääksmäen Reserviläisten ylläpitämä airsoft-alue. SäRes-Center on vakiintunut myös Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) ja viranomaisten harjoittelupaikaksi.