Skip to content
22.4.2020

Haluatko lähteä mukaan Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun?

Reserviläisliitto on yksi isoimmista toimijoista Vapepassa jäsenjärjestöjen hälytysryhmäläisten määrällä mitattuna. Lappilainen Maarit Timonen on saanut tästä elinikäisen harrastuksen. Tähtäimessä on kouluttautua lentopelastajaksi.

Vuonna 1964 perustetussa Vapaaehtoisessa pelastuspalvelu Vapepassa toimii ympäri Suomen yhteensä yli 10 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä. Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi Vapepan toimintaa yleisen pelastuspalvelutoiminnan osalta.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön verkosto, jossa Reserviläisliitto on mukana. Olemme seitsemänneksi suurin jäsenjärjestöjen hälytysryhmäläisten määrällä mitattuna. Vapaaehtoiset hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa.

Hälytysryhmässä voi toimia ensihuollon tai henkisen tuen vapaaehtoisena, lentopelastajana, liikenteenohjaajana, maastoetsijänä, meripelastajana, muonittajana, pelastuskoiran ohjaajana, valmiuskouluttajana, valmiuspäivystäjänä, Vapepa-johtajana, Vapepa-sukeltajana, viestittäjänä tai öljyntorjujana.

Koulutuspolku rakentuu peruskurssista sekä harjoituksista, alueellisesta jatkokoulutuksesta ja valtakunnallisesta jatkokoulutuksesta.

Vapepan perustason kurssilta saa ne taidot, joita tarvitsee toimiakseen vapaaehtoisena hälytysryhmässä. Etsintäkurssilla tutustuu kadonneen ihmisen etsinnässä tarvittaviin etsintämenetelmiin, viestitoiminnan kurssilla oppii käyttämään radiopuhelinta ja muita viestivälineitä ja ensihuollon peruskurssilla perehtyy ihmisen auttamiseen onnettomuuden jälkeen. Vapepan peruskurssilla saa siis perustiedot siitä, mikä Vapepa on ja miten toimitaan viranomaisten apuna.

Etsintätehtävät vaativat monenlaista osaamista

Reserviläisliiton liittohallituksessa viime vuonna toiminut, pitkäaikainen reserviläinen Maarit Timonen on ollut usean vuoden mukana Vapepan hälytysryhmässä.

– Tätä kautta on saanut uudenlaisia onnistumisen tunteita, kun on ollut esimerkiksi mukana kadonneen etsinnässä ja kun olemme löytäneet kadonneen. Tällaisia tunteita ei pääse kokemaan ihan missä tahansa harrastuksessa. Vapepan kautta olen myös saanut uusia sosiaalisia kontakteja ja harrastuksena tämä on halpa.

Etsintätehtävissä tarvitaan monenlaisia osaajia ja tekijöitä: varsinaiset etsijät toimivat kolmen hengen partioissa, joissa on koulutettu partionjohtaja. Lisäksi voi olla erillinen koiraetsintäryhmä, jossa toimii useampia koiria ohjaajineen omilla alueillaan. Jotta nämä käytännön etsintätehtävän tekijät voivat toimia tehokkaasti ja tuloksellisesti, on heidän taustallaan iso joukko osaajia, jotka mahdollistavat maastossa tehtävän työn, kuten esimerkiksi viesti-, huolto- ja kuljetusryhmä sekä poliisinyksikkö, jolla on tilanteen johtovastuu jo virkansa puolesta. Kaiken kaikkiaan yhdessä etsintätehtävässä on mukana monta kymmentä henkilöä. Koulutuksia on koko ajan käynnissä ympäri maata.

Vapepassa pystyy osallistumaan jatkokoulutuksiin ja seuraavaksi minulla on tavoitteena kouluttautua lentoetsintään lentäjän pariksi. Siinä avustaja toimii tarkkailijana ja silminä, kun maastoa haravoidaan. Vapepassa on tällä hetkellä pulaa pelastuskoiran ohjaajista, joten jos sinulla on koira ja halu lähteä pelastustoimintaan mukaan, niin kannustan erityisesti hakemaan tähän toimintamuotoon, päättää Timonen.

Lisätietoa oman alueesi Vapepa-toiminnasta löydät täältä.