Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu (VAPEPA) hakee uusia toimijoita
VAPEPA järjestää poliisijohtoisia etsintäharjoituksia entisille ja uusille, toimintaan mukaan haluaville toimijoille ympäri vuoden. Olisitko sinä kiinnostunut Vapepa-toiminnasta?
Vapepa – verkosto, joka pelastaa ihmishenkiä
Vuonna 1964 perustetussa Vapepassa toimii ympäri Suomen yhteensä yli 10 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä. Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi Vapepan toimintaa yleisen pelastuspalvelutoiminnan osalta.
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 52 järjestön verkosto, jossa myös reserviläisliitot ovat mukana. Vapaaehtoiset hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa. Viime vuonna hälytysryhmät saivat 143 etsintähälytystä koko maassa. Muita tehtäviä oli noin 60.
Etsintätehtävät vaativat monenlaista osaamista
Etsintätehtävissä tarvitaan monenlaisia osaajia ja tekijöitä: varsinaiset etsijät – etsittävästä alueesta riippuen noin 30 henkeä – toimivat kolmen hengen partioissa, joissa on koulutettu partionjohtaja. Lisäksi voi olla erillinen koiraetsintäryhmä, jossa toimii useampia koiria ohjaajineen omilla alueillaan. Jotta nämä käytännön etsintätehtävän tekijät voivat toimia tehokkaasti ja tuloksellisesti, on heidän taustallaan iso joukko osaajia, jotka mahdollistavat maastossa tehtävän työn mm. viesti-, huolto- ja kuljetusryhmä sekä poliisinyksikkö, jolla on tilanteen johtovastuu jo virkansa puolesta. Organisaatio on hyvin järjestäytynyt ja harjoittelun jälkeen jokaisella toimijalla on oma paikkansa ja tehtävänsä ryhmässä. Jos asiasta innostuu enemmänkin, voi kouluttautua eteenpäin eri tehtäviin organisaatiossa. mihin esimerkiksi reserviläiset ovat jo tottuneet omissa harjoituksissaan puolustusvoimien kanssa.
Lapissa kolme harjoitusta vuodessa
Lapissa talviharjoitus on taajamaetsintäharjoitus Kemijärvellä, kertoo harjoituksen johtaja Jari Seppälä Lapin poliisilaitokselta.
Harjoituksen kulku on yleisellä tasolla seuraava: Osallistujat kokoontuvat perjantai-iltana kuuntelemaan teoriaa talvietsinnästä ja lauantaipäivä sitten meneekin käytännön harjoittelussa, jossa on yksi etsintämaali. Keväällä, toukokuussa, järjestetään maastoharjoitus ja normaalisti toteutettaisiin vielä syksyllä oma harjoituksensa, mutta se jää tänä vuonna pois.
Mukana harjoituksissa on ollut noin 200-250 henkeä ja kaikille on tehtävä ja oma paikka löytynyt, lupaa Jari Seppälä.
Erityisesti hän suosittelee koiraihmisiä, joilla on haaveita pelastuskoiratoiminnasta koirakaverinsa kanssa, tulemaan ensin paikalle katsomaan ja tutustumaan toimintaan.
Voi sitten jatkossa itse kouluttaa koiraansa kotioloissa etsintätehtävään, Seppälä jatkaa.
Millaisia ihmisiä haetaan hälytysryhmätoimintaan?
Mielestäni auttamisenhalu on suurin motiivi ja se, että näkee konkreettisesti työnsä tuloksen, kun kadonnut löydetään. Sillä hyvällä fiiliksellä jaksaa taas pitkään omassa arjessa, toteaa Seppälä.
Erilaisia tietoja ja taitoja, jos osaa, ne kannattaa kertoa. Silloin ne voidaan hyödyntää hälytysryhmässä, mutta mitään ei tarvitse osata valmiiksi. Kaikki opetetaan kyllä harjoituksissa ja ketään ei jätetä yksin.
Tämä on viimeisen päälle ryhmätyötä, toteaa Seppälä lopuksi.
Minä olen jo ilmoittautunut harjoitukseen – tulethan sinäkin?